ansambl-davora-jovanovica-ansambl-za-proslave-za-svadbe.jpg

4. Jul 2024 : Datum ažuriranja
 4. Jul 2024 | Davor Jovanović

Online gostovanje na venčanju Beograd - Amsterdam 2022

Live stream koncerti

Kako nam je Korona otvorila nove mogućnosti i donela "zoom call-ove" koji su postali "new normal" u svetu biznisa, tako je i "live stream" u našoj branši postao normalna stvar. Imao sam prilike da svoje nastupe strimujem preko YouTube platforme za potrebe "team buildinga" par firmi, ali ne i da gostujem na venčanju online. To nije bila prvobitna ideja, ali eto, na kraju se baš to i desilo.


<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/HO30-A-W2Qo?si=Ymg3Pp9zQqYuj3Ze" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" referrerpolicy="strict-origin-when-cross-origin" allowfullscreen></iframe>


Upit za angažman je stigao potpuno regularno preko mog Upitnika i prvobitna ideja jeste bila da nastupamo uživo na internacionalnom venčanju u Amsterdamu, za mladence koji inače vole i prate to što ja radim i hteli su da za svoje venčanje angažuju baš mene. Mlada me je zavolela još dok je izlazila po Beogradskim restoranima u kojima sam pevao, a mladoženja je uz nju zavoleo moje interpretacije pesama iako ih ništa ne razume, jer je zapravo on pravi Holanđanin.

Zakazali smo prvi "Zoom call" i već smo pri upoznavanju "kliknuli". Mladoženja je roker u duši i odmah mi je napomenuo da bi pored mene, nastupao i lokalni rok bend njegovog prijatelja koji bi "pržio" holandsku rok muziku. Složio sam se da je to idealan scenario kako bi obe strane bile zadovoljene, pa smo se tako složili i da je moj "Davor Jovanović Akustik sastav" koji ima harmoniku, kontabas i gitaru zapravo idealan i aranžmanski i logistički za ovu prigodu, jer će imati taj autentičan kafanski prizvuk narodne muzike, a i ekonomičnije je zbog dodatnih troškova avionskih karata, dvodnevnog smeštaja i hrane, koji su takođe na teretu klijenta.

Datum se polako bližio, pa smo sa uzbuđenjem zajedno radili smo na kreiranju Personalizovanog muzičkog programa za nastup na njihovom venčanju. Shvatio sam da je mlada ozbiljan poznavalac kafanske muzike, pa smo išli u tom pravcu da bude čak i ženskih pesama za njenu dušu, a bilo je i reči o tome da nam se u toku izvođenja tih ženskih pesama, ona pridruži na sceni i zapeva sa nama, čisto onako fore radi, da vide Holanđani kako mi umemo da se zabavimo.


ansambl davora jovanovica ansambl za proslave

Foto: Ansambl Davor Jovanović - muzika za proslave


Otprilike, mesec dana pred venčanje, usledio je mail u kome mlada piše o tome kako su holandske vlasti donele nove zakonske mere u vezi sa vakcinacijom. Kako mi nismo bili vakcinisani, a preležali smo Koronu, ne bismi ni imali vremena da dostignemo nivo broja potrebih vakcina za ulazak u zemlju, pa smo zbog toga bili nepodobni. Tada nas je malo uhvatila frka moram priznati. Mi nepodobni, oni bez muzike. Morali smo da nađemo neko rešenje ili se čitav angažman otkazuje.

Imao sam zaista dobru volju i video sam koliko joj je stalo da se sve ovo realizuje, ali pored svega, razum mi je rekao da je neostvarivo. Tada nisam znao koje su granice klijenti spremni da

pomere da se angažman ipak ostvari. Stalo nam je oboma i to je bilo dovoljno da nađemo rešenje. Zapravo je mlada bila ta koje je došla na ideju da napravimo "online gostovanje". Ona i inače radi posao online, a i rekla je da bi baš bila fora. I meni je kliknulo - Pa da. Baš bi bila fora. Odmah sam prikupio ponude studija i snimatelja koji bi omogućili realizaciju ovakvog projekta i

zakazali smo novi "online meeting" na kome sam izložio nove troškove i na osnovu angažmana, redukovao troškove i Personalizovani muzički program. Sve smo se u tren oka dogovorili i sa puno žara krenuli strastveno u jedno potpuno novo iskustvo za sve nas.


Pogledajte SVE BENDOVE za proslave


Dan pre venčanja smo razmenili par porukica, potvrdili da će sutradan sve ići po planu i tada sam joj rekao da ćemo se mi malo zagrejati i pripremiti za njihov "veliki dan", da ću obezbediti ketering i uzeti piće za ekipu. Iako je "online gostovanje", trebalo bi da ipak imamo utisak da smo na venčanju.

Tako je i bilo. Na dan venčanja, došli smo na montažu 3 sata ranije, napravili tonsku probu, video probu, striming probu, podesili rasvetu, a nakon svega toga smo popili po piće, onako

natenane, pa otišli na presvlačenje. Sve je bilo kao na pravom gostovanju. Čak su i leptir mašne bile tu.


Kako se vreme početka strimovanja bližilo, uzbuđenje je raslo. Nekih 15 min pred početak, uspostavili smo vezu sa dvoranom u Amsterdamu i odmah je njihov tehničar proverio i sliku i ton. Sliku na svom laptopu, a zvuk na slušalicama. Sve je bilo spremno za projekciju na velikom platnu iza benda i reprodukciju na zvučnike benda u samoj dvorani. Bio sam u kontaktu sa tehničarem preko WhatsApp-a, pa mi je prikazao kako zapravo izgleda dvorana i kako izgleda scena na kojoj trenutno rokeri sviraju. Sve je u trenutku delovalo nestvarno.


Kada je došlo vreme za naš nastup, tehničar mi je pustio poruku "You're going live in 10 seconds". Svi smo se naježili i nastup je mogao da počne. Ljubazno sam pozdravio goste, poželeo sreću mladencima i počeo pesmom "Polomiću čaše od kristala". Bilo je zaista malo čudno nastupati ovako na početku, ne znajući šta se tamo dešava, ali me je ubrzo tehničar pozvao na video call preko WhatsApp-a i pokazao fantastičnu atmosferu u dvorani. Kada sam video da je sve kako treba, srce mi je bilo na mestu.

Gostovanje je proletelo i samo su mi javili da je je sve prošlo odlično i da su sa venčanjem nastavili dalje po protokolu, kao i to da su se svi razgalili. Nakon toga smo spustili instrumente, čestitali jedni drugima, krenuli sa keteringom i nazdravili u njihovo zdravlje.


Kada smo nakon par dana razmenili utiske i sa mladencima, shvatili smo da smo zajedno pomerili lične granice percepcije zabave i gostovanja i da naprethom tehnologije, za nas kao muzičare, stvarno više ne postoje granice. Možemo se pojaviti bilo kad, bilo gde i nastupati s jednog kraja sveta na drugi. Sve je izvodljivo, samo treba malo volje.


Restoran lola lux vencanja u beogradu

Foto: Restoran Lola - Ada Ciganlija Beograd